UK NL 

Karakter van de Sheltie

 

 

De Sheltie is een opgewekte, intelligente hond. Hij is geïnteresseerd in alles, wat er om hem heen gebeurt en bemoeit zich overal mee. Het is voor hem heel belangrijk te weten, dat hij gewaardeerd wordt. Daarom probeert hij steeds zijn baas een plezier te doen. Hij moet daartoe zeker de gelegenheid krijgen anders zoekt hij er zelf één. Eén van de van nature aangegrepen gelegenheden vormt het waken. Wat de Sheltie daarbij te kort komt aan grootte, wordt gecompenseerd door zijn luidruchtigheid. Met een goede opvoeding is die luidruchtigheid wel wat in te dammen, maar dit vereist veel geduld en doorzettingsvermogen. Een Sheltie staat gereserveerd ten opzichte van vreemden. Deze gereserveerdheid mag niet verward worden met angst.

 

Een echte Sheltie kijkt de kat uit de boom en blijft op een afstand, totdat hij ziet, dat de vreemden geaccepteerd worden door zijn baas. Hij beslist zelf of hij naar hen toe zal gaan. Zo is ook een goede begeleiding bij de kennismaking met kinderen van groot belang. Niet alle pups komen immers bij de fokker met hen in contact. Deze begeleiding is noodzakelijk om te voorkomen, dat gereserveerdheid omslaat in nerveus gedrag.

 

 

Een Sheltie heeft het nodig de kameraad van zijn baas te zijn. Hij is nergens gelukkiger dan bij "zijn mensen" en kwijnt weg als hij buiten gesloten wordt. Dit houdt in, dat hij niet tot zijn recht komt in een kennel. Veel plezier beleeft hij aan gedrag- en gehoorzaamheidsoefeningen of behendigheidstraining. Ze bieden hem de mogelijkheid samen met zijn baas iets te ondernemen en hem te plezieren. Een Sheltie moet op een evenwichtige wijze opgevoed worden. Hij is heel gevoelig voor beloning en het is dan ook beter hem te stimuleren op een positieve manier dan hem steeds te moeten bestraffen. Als hij te hard bejegend wordt, wordt hij onzeker. Door deze spanning zal hij het niet meer kunnen begrijpen, wat er van hem verlangd wordt en zijn vertrouwen zal slechts met veel moeite herwonnen kunnen worden. Een Sheltie is een ideale kameraad voor iedereen, die op een vriendschappelijke wijze met zijn hond kan omgaan

 

 

Foto: ©  Ron Baltus

 

 

 

Verzorging van de Sheltie

 

In tegenstelling tot wat zijn imposante vacht doet vermoeden vergt het onderhoud van de Sheltie niet veel inspanning. Het zachte haar achter de oren dient dagelijks doorgekamd te worden teneinde klitten te voorkomen. De vacht hoeft slechts éénmaal in de week geborsteld te worden, bij voorkeur met een pruikenborstel. Als de hond in de verharing gaat, laat de ondervacht van de huid los. Dan moet er veel vaker geborsteld worden om te voorkomen, dat de onderwol gaat vervilten. Het verdient aanbeveling om de oren van de hond regelmatig te controleren en indien nodig schoon te maken. Ook moet er voor gewaakt worden, dat de nagels van de hond te lang worden en hem het lopen bemoeilijken.

 

Hier vindt u een serie duidelijke foto's over hoe u de vacht van uw Sheltie het beste kunt borstelen: https://www.facebook.com/belethien/media_set?set=a.10154362369733554&type=3 

 

Algehele Verzorging.

 
Als we aan de gehele verzorging denken bij onze Sheltie, dan komt er nog al wat om de hoek kijken. Het is heel belangrijk om hier toch regelmatig mee bezig te zijn. Het is om verschillende redenen van groot belang om een “inspectiebeurt” te doen bij uw hond. Zo blijft u goed alert op allerlei zaken die in het belang van uw Sheltie zijn.

 

Vachtverzorging

 
De vachtverzorging is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de totale verzorging. Uw Sheltie moet er toch verzorgd uitzien.U gaat zelf ook niet de deur uit zonder uw haar gekamd te hebben! Dit moet ook voor onze viervoeters gelden!  Als de vacht er goedverzorgd uitziet, is dit bepalend voor het totale plaatje.
Zo kan bijvoorbeeld een grondige borstelbeurt soms dingen aan het licht brengen, die je anders waarschijnlijk nog niet had gezien. U kunt dan gelijk reageren en eventueel een arts raadplegen. Ook is het voor u en de hond een andere manier van bezig zijn.
Dit zijn dingen die gewoon moeten gebeuren. Dus maak de verzorging van uw Sheltie tot een gewoonte die ook nog leuk kan zijn! 
 
Als u uw Sheltie op een trimtafel zet, is dit een prettige hoogte om te werken. U kunt natuurlijk de hond ook op een tafel zetten, maar kijkt u dan uit dat uw hond niet op een te gladde ondergrond staat, zodat hij/zij gaat glijden. Leg er dan een handdoek of een kleed onder. Dan kan het borstelen beginnen.
Begin er gelijk mee als u een pup koopt en u het donzige bolletje wol moet gaan kammen. Begin nooit gehaast en gun uzelf en de pup de tijd om te wennen. Maak het leuk voor de pup en ga niet gelijk achter elkaar door totdat u de hele pup geborsteld of gekamd heeft. Vaak vindt een pup het helemaal niets, al dat gefrunnik aan zijn vachtje. Maar je kunt het natuurlijk ook heel spannend maken door na een halve borstelbeurt even te spelen of de pup een beloning te geven. Ga gewoon even wat anders doen en begin dan weer waar u gebleven was. Teveel druk uitoefenen is al helemaal niets voor uw kleine Sheltie. U zult zien dat het gauw genoeg went en u zult er later veel profijt van hebben.
Ook in deze geldt:” Een goede start is het halve werk”. Zeker in deze is het heel belangrijk, want de borstelbeurt komt iedere week terug. En wat heeft u eraan als het iedere week weer een gevecht wordt om de vacht te borstelen.
 

Vacht

 
Reuen gaan meestal twee maal per jaar uit vacht, teven na iedere loopsheid.  Als uw Sheltie flink in de verharing (onderwol raakt los) gaat, dan heeft u het meeste werk aan de vacht. Het beste is dan om meerdere malen per week te kammen. Des te eerder bent u de losse vacht kwijt. Er komt dan enorm veel ondervacht los. Normaal kamt u de vacht niet, maar als uw Sheltie in de verharing is, is het zeker aan te raden. Door het kammen komt er veel meer “dood” haar mee als met het borstelen.
Als uw Sheltie dus “vol” in vacht zit, dan kunt u beter de vacht niet kammen, want u haalt dan ook de onderwol eruit, terwijl die juist moet blijven zitten. Deze onderwol is een bescherming tegen kou en warmte. 
Soms is de vacht zo dik dat er bijna geen doorkomen aan is!  Wat dan zeker helpt is een kam met meedraaiende tanden.Hiermee haalt u niet de onderwol eruit en kunt u toch de vacht een keer goed doorkammen.
 

Wassen

 
In principe hoeft u uw viervoeter weinig te wassen. Het kan natuurlijk voorkomen, dat het niet anders kan, vooral als uw hond anders denkt over lekkere geuren dan u. Want wij weten allemaal wel, dat die smaak toch iets anders is dan die van ons! En om met een vreselijk stinkende hond in huis te zitten is nu niet bepaald aangenaam.
Ook wanneer uw Sheltie verhaart is het soms net dat moment om hem/haar eens even lekker in bad te stoppen. Zorg in ieder geval dat er geen water in de oren komt. Dit kunt u natuurlijk makkelijk voorkomen door even een propje vette watten in het oor te doen. Neem een goede hondenshampoo zodat de huidvetten intact blijven. Masseer de shampoo goed in, om het daarna ook even zo goed weer uit te spoelen. Droogt u de vacht  goed met een handdoek. Als het hartje zomer is, en er staat geen wind, dan kunt u uw Sheltie heerlijk in het zonnetje laten drogen.
Is dit niet het geval, en dat komt vaker voor in ons kikkerlandje, dat zult u toch even de föhn of waterblazer ter hand moeten nemen. Droog de vacht goed , daarna even borstelen en u bent veel schilfers en “dood” haar kwijt. Pas op voor “hotspot” dit kan ontstaan als de vacht te lang nat blijft!
Let wel op! De vacht blijft langer nat dan u denkt! Gaat u dus met koude wind naar buiten en de vacht is nog niet geheel droog, dan kan uw Sheltie een flinke kou oplopen.
Heeft u een reu, kunt u gerust wat meer zijn buik en rond de penis met lauw water wassen. Hij kan er ook niets aan doen dat er zoveel haar zit. En er kan dan ook wel eens urine in die vacht blijven zitten. Dit gaat stinken. Het is dan ook verstandig om het haar rond de penis te knippen, om het ook wat beter schoon te kunnen houden.
 

Borstelen

 
Borstelen doet u altijd met de haarrichting mee. U kunt het beste eerst de zijkant borstelen. Dit doet u door uw Sheltie op zijn zij te leggen. Overal kunt u nu goed bij. De binnenzijde van de oksels en de dijen niet vergeten, want hier kan nog wel eens een klitje zitten. Als u uw Sheltie even naar de andere kant draait, kunt u gelijk de andere zijkant ook borstelen.
Daarna kunt de hond weer laten staan en begint u te borstelen van achteren naar voren. U kunt met uw ene hand de vacht omhoog houden en met de andere hand gaan borstelen. Zo kunt u laagje voor laagje doorborstelen en komt alles aan de beurt.
Voor het hele lichaam kunt u het beste een borstel met ijzeren pennen gebruiken. Zo komt u er wat makkelijker doorheen. Vooral rond de “kraag” goed borstelen. Hier kunnen ook nog wel eens klitten zitten.
Heeft u een Sheltie met echt veel vacht, raad ik u een stalen pennenborstel met lange pennen aan. De fokker van uw Sheltie zal u met liefde alles vertellen over de vachtverzorging. Neem de tijd voor het borstelen en maak er geen haast klus van, want als het gehaast gaat, doet u over het algemeen uw hond eerder zeer. De korte haren op de poten kunnen even met een fijn kammetje doorgekamd worden.
 

Het kammen van de oren       

 
Dit kunt u het beste iedere dag doen. Achter de oren klit het haar zeer snel. Binnen een week kan er zomaar een grote klit achter het oor zitten die zeer pijnlijk is voor uw hond als deze verwijderd moet worden. Mocht er toch een klit zitten, probeer die dan eerst met uw vingers te ontklitten. Lukt dit niet, blijf dan niet uw Sheltie pijnigen en probeer de klit met een schaar te verwijderen.
Dit doet u als volgt. U knipt de klit in de lengterichting van de huid af naar boven in. Kijkt u wel uit dat u niet in het oor knipt! De rest kunt u er vaak dan gewoon uitkammen en het probleem is weer opgelost. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus u kunt dit voor blijven door achter de oren iedere dag even te kammen. U kunt ook achter het oor wat vochtig maken en dan talkpoeder in het haar aanbrengen, laat dat goed opdrogen en borstel dat eruit. U zult zien dat u veel minder klitjes achter het oor zult aantreffen.
 
Bij OKDV.NL kunt u terecht voor het juiste advies wat borstels / kammen en andere zaken betreft. Zoals nagelscharen, juiste shampoo. Oor/oog/tand reinigingsproducten.
 

Voeten

 
Wanneer heeft uw Sheltie te lange nagels? Hoort u wel eens de nagels tikken op een harde ondergrond? Dan zijn ze dus te lang!
Een goede nagelschaar is al het halve werk. Dus laat u goed voorlichten. Als u bang bent om zelf de nagels te knippen, ga dan gerust even bij de dierenarts langs. Hij zal het niet erg vinden om het u een keer voor te doen en uit te leggen hoe u het beste dit “varkentje” kunt wassen.
Probeert uzelf aan te leren om het zelf te gaan doen, want dit moet u makkelijk kunnen. En u bespaart toch iedere keer de dierenartskosten. Hiervoor kunt u toch aardig wat kluifjes kopen!
Zwarte nagels zijn wat moeilijker te knippen dan lichte nagels. Bij de lichte nagels kunt u heel makkelijk het “leven” in de nagel zien. Bijna tot zover kunt u dus knippen. Als u in het “leven” knipt, dan kan het soms wat lastig zijn het bloeden te stelpen. En husmiddeltje is een beetje bloem tegen de nagel drukken, en het bloeden stopt. Er ook speciale poeder voor bloedende nagels, dit heet Nail-safe. Altijd handig om in huis te hebben.
 
Het knippen van het haar aan de voetjes is ook prima te leren en moet ook regelmatig gedaan worden. Dit kunt u doen met een goede scherpe schaar. De lange haren aan de voeten kunt u weg knippen. Als u het pluizige haar tussen de teentjes wegknipt, zorgt u dan dat de langere haren er weer over vallen. Het lange haar aan de achterkant van het voorbeen noemen we de “bevedering”. Dit mag niet geknipt worden. Alleen het haar van het voetje naar de “bevedering” toe, kan in één vloeiende lijn geknipt worden.
Als het haar onder  de voetjes te lang is, wordt dit ook geknipt. Dit kunt u het beste met een klein schaartje doen, met afgeronde punten. Zo kunt u niet zo snel in de voetzooltjes knippen. Knip het haar gelijk met de voetzooltjes. Tussen de kussentjes kunt u beter niets wegknippen.
Dit haar is een bescherming voor de voetjes.( steentjes en kauwgom)
In de winter moet u goed oppassen voor pekel. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor de hond en u kunt dit  voorkomen door de zooltjes in te smeren met wat vaseline. In de zomer moet u weer oppassen voor asfalt! Bij zeer warm weer wordt namelijk het asfalt warm en gaat smelten, dit zit direct aan de zooltjes en tussen de teentjes. Een handigheidje: u kunt dit met wat boter verwijderen.
De achterbenen hebben lang en pluizig haar. Ik bedoel hier het haar mee van de voet tot het spronggewricht. Kam dit eerst even door voor u gaat knippen.U kunt het eerst wat naar achteren kammen, zodat u precies kunt zien wat u eraf kunt knippen.
We laten ca.1 cm staan. Anders lijkt uw Sheltie ineens wel héél dunne pootjes te hebben. Knip liever twee of drie keer een beetje, dan in één keer te veel! Geknipt is geknipt, eraan plakken gaat niet meer.
Als u dit allemaal voor elkaar heeft gekregen, heeft u best een schouderklopje verdient! Maar u zal het met mij eens zijn, het is een heel ander gezicht. Vooral als uw Sheltie er weer zo keurig geknipt en verzorgd bij loopt!
 

Oren

 
Hier zit ook het nodige knipwerk aan. Voordat u gaat knippen, kunt u een watje in het oor doen, zodat er geen kleine haartjes door het knippen in het oor terecht komen. Ook hier moet u eerst natuurlijk even de haren doorkammen en eventuele klitjes verwijderen voordat u aan de gang gaat.
Aan de binnenkant van het oor kunnen ook lange haren staan. Deze knippen we met een klein schaartje met afgeronde punten weg. Knip dit niet te kort, zodat je in een “kaal” oor kijkt. Laat het zo natuurlijk mogelijk lijken. Alles wat buiten het oor uitsteekt kan eraf. We hebben het nog steeds over de haren aan de binnenkant van het oor. U kunt ook wat haren met de effileerschaar wegknippen.
De buitenkant van het oor knippen we ook met de effileerschaar. Zou u dit doen met een gewone scherpe schaar, dan heeft u geen mooi resultaat. Het is dan allemaal zo recht afgeknipt en dit is zeker geen mooi gezicht. Als u een denkbeeldige lijn van de tip van het oor naar de kraag trekt, dan kunt u dat als leidraad gebruiken.
Als u het haar wat achter het oor zit, dus niet het haar van de kraag, naar buiten kamt en dan even die lijn in gedachten houd, kunt u dat wegknippen wat buiten die lijn valt. Het moet één geheel gaan vormen met de kraag. Ook als u het naar boven kamt, dan hebben we het weer over het haar achter het oor. U kunt weer een denkbeeldige rechte lijn naar achteren richting kraag trekken. Alles wat boven die lijn uitkomt, kan ook weggeknipt worden.
De tip van het oor leggen we over de wijsvinger heen en alle te lange haren die overeind staan en uitsteken halen we weg. Doe het vooral niet te kort. Oefening baart kunst, in deze gaat het zeker op! Als u het eenmaal onder de knie heeft dan zult u zeker zegen: “was dat nu alles?” Hoe meer u het doet, des te makkelijk gaat het u af. Niet bang zijn om eraan te beginnen, gewoon doen!
Wat geeft het als het niet helemaal is zoals u het graag had gezien. De volgende keer gaat het weer wat beter en voordat u het weet, bent u een volleerd trimster!
Kijk ook regelmatig de oortjes na of er vuil in de gehoorgang zit, zo ja, ga niet met een wattenstaafje in het oor peuteren, want u maakt het alleen maar erger. Er zijn speciale oorreinigsdoekjes of oorcleaner wat een veel beter resultaat zal geven dan met wattenstaafjes aan de gang te gaan.
 

Ogen

 
Maak iedere dag even de ooghoeken schoon. Laat u dit zitten, dan komt er steeds meer vuil in het ooghoek en dit kan gaan irriteren en zelfs tot een ontsteking lijden. Als uw Sheltie last heeft van een tranend oog, kunt u dit schoonmaken met wat lauw water. Helpt dit niet, ga dan even naar de dierenarts, zodat er gekeken kan worden wat de oorzaak kan zijn! Het kan namelijk ook een naar binnen gegroeid haartje zijn en dit is zeer pijnlijk voor de hond. Als dit het geval is, zullen de haartjes of het haartje verwijderd moeten worden. Maar meestal zijn het onschuldige dingen en krijgt u een oogzalf mee om het oog een paar dagen te behandelen. Het probleem is dan ook vaak weer snel opgelost! Heeft u dus twijfels, raadpleeg dan altijd even uw dierenarts.
 

Gebit

 
Begin al vroeg uw pup te wennen aan de gebitsverzorging. Wrijf eens met uw vinger over de tandjes en kijk regelmatig in z’n bekje. De pup went dan aan het gefrunnik,en zo kunt u gelijk controleren of het wisselen goed gaat. Het gebeurt wel eens dat tijdens het wisselen de melktandjes blijven zitten terwijl de blijvende elementen al doorgekomen zijn. Wanneer dit te lang duurt, kan dit de groei van het blijvend gebit belemmeren. Hou het dus goed in de gaten en overleg desnoods even met uw dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen.
 

Tandsteen en plaque

 
U kunt tandsteen zoveel mogelijk tegen gaan door het regelmatig geven van harde brokken, kauwstaafjes en het poetsen van de tanden met speciale hondentandpasta en tandenborstel of poetsgaasjes. Masseer hierbij ook zachtjes het tandvlees. Wanneer er te veel tandsteen aanwezig is, moet dit eerst, soms onder narcose, verwijderd worden door uw dierenarts. Plaats bij het verzorgen van het gebit uw Sheltie op een tafel en ga zelf zoveel mogelijk schuin achter de hond staan, waarbij u het hoofd tegen uw lichaam aan houdt.
Op deze manier heeft u meer controle over uw poetsbewegingen dan wanneer u voor uw Sheltie zou gaan staan. Dit geldt ook voor het verwijderen van tandsteen met een speciaal hiervoor bedoeld krabbertje. Doe dit alleen wanneer uw hond gewend is aan tandenpoetsen en stil kan blijven zitten. Probeer het eerst met bijvoorbeeld een theelepeltje, voordat u met het scherpe krabbertje aan de slag gaat. Door het tandsteen eerst aan te stippen met een wattenstaafje gedrenkt in waterstofperoxide 3% wordt het na een paar minuten iets makkelijker om het tandsteen te verwijderen. Let erop dat de waterstofperoxide niet op de haren rondom de lippen komt. Deze vloeistof bleekt namelijk het haar.
Het krabbertje houd u vast in de “pen-greep” waarbij u met uw pink of ringvinger op een nabij gelegen gebitselement steunt. Zo schiet u met het scherpe krabbertje minder snel uit. Krab met lichte druk heel voorzichtig het tandsteen weg. Spoel na het poetsen de tandenborstel goed schoon en desinfecteer de tandsteen-krabber met alcohol. Het regelmatig reinigen van het gebit kan dus onderstaande problemen voorkomen. 
Gebitselementen zijn vaak bedekt met een zacht tandplaque of tandsteen. Tandsteen is verkalkte plaque, het is hard, heeft een geel/bruine kleur en is erg poreus. Hierin voelen bacteriën zich goed thuis. De afvalstoffen die deze bacteriën afgeven, zorgen voor een zeer onaangename geur uit de bek van de hond. Het tandsteen hecht zich niet alleen op de zichtbare gedeeltes van de gebitselementen, maar kruipt ook onder het tandvlees. De bacteriën kunnen dan een tandvleesontsteking  veroorzaken. Het tandvlees is dan rood en pijnlijk en bloedt soms snel. De ruimtes tussen het tandvlees en de tand wordt door het tandsteen steeds groter. Wanneer dit tandsteen niet verwijderd wordt, dringt dit geleidelijk door naar de dieper gelegen delen, zoals het bot en wortelvlies.Het tandvlees trekt zich terug en het bot wordt langzaam afgebroken, zodat de betrokken gebitselementen op den duur hun steun verliezen, los gaan staan en uiteindelijk zullen uitvallen. 
 
Hopelijk heb ik u wat op weg kunnen helpen om uw Sheltie er mooi en verzorgd uit te laten zien.
Uw Sheltie is het meer dan waard!
 
Ik heb met plezier dit stukje geschreven en wens u succes met de verzorging van uw trouwe Sheltie
 
Thea de Jong- van Hensbergen