UK NL 

Hond mee op vakantie

 

Teken, zandvliegen en andere parasieten in warme landen

 

Ons klimaat verandert. De zomers worden warmer. Daarom komen er nu parasieten voor in Midden Frankrijk die vroeger alleen aan de Middellandse Zee voorkwamen. Zandvliegen en hartworm komen nu ook tot in Noord Frankrijk voor.

 

Omdat bij de Sheltie het MDR1-gendefect voor kan komen, zijn niet alle middelen geschikt voor Shelties. Meer informatie over het MDR1 defect leest u onder het kopje gezondheid.

 

Scaliborbanden zijn geregistreerd tegen teken, vlooien, zandvliegen en sinds kort ook tegen een mug die hartworm kan overbrengen. Een voordeel van de Scaliborband is dat deze een stof afgeeft met een afstotende werking op teken en muggen. Daardoor is de kans dat de hond gebeten of gestoken wordt kleiner. Zoals gezegd is de band geregistreerd tegen een muggensoort die de meest voorkomende overbrenger van hartworm is. Toch kunnen ook andere muggensoorten hartworm overbrengen. De band beschermt alleen tegen de mug. Is de hond eenmaal gestoken, dan doodt de band de larven van de worm niet. Helaas geeft geen enkel middel honderd procent bescherming. Daarom is het verstandig om, als u naar het zuiden gaat, de Scaliborband te combineren met Stronghold of Milbemax.

 

Stronghold doodt de larven van de hartworm en is getest op MRD1 defecte Collies. De dosering van 6-12 mg/kg van de werkzame stof Selamectine zou veilig zijn bij deze honden. Het is wel van belang dat u zich aan het doseerschema houdt en de (spot-on)druppels op de juiste wijze toepast. Stronghold moet hoog in de hals en op de huid aangebracht worden. Voorkom dat Stronghold op de haren terecht komt.

 

Het nadeel van een spot-on product is dat een hond kan krabben aan de plaats waar de spot-on is aangebracht. Als de hond vervolgens zijn poten aflikt, krijgt hij toch de Stronghold naar binnen. Dat kan gevaarlijk zijn.

 

Stronghold spot-on wordt geleverd in een verpakking voor honden van 5-10 kg en van 10-20 kg. Weegt uw hond 11 kg, wees dan verstandig en kies voor de lage dosering van 5-10 kg. Ook Advocate is geregistreerd tegen hartworm. Advocate is een spot-on dosering waarvoor hetzelfde geldt als voor Stronghold .

 

Milbemax bestaat uit tabletten u moet exact de juiste dosering aanhouden. Milbemax heeft een smalle therapeutische breedte dat betekent dat een kleine afwijking van de dosering al vervelende bijwerkingen bij een MDR1 defecte hond kan hebben. Milbemax kunt het beste met 2,5 mg Milbemycinoxim per kg. lichaamsgewicht doseren. Als u de hartworm preparaten combineert met de Scaliborband, dan hoeft u alleen 4 weken na de eerste vakantiedag de hond –curatief – te behandelen met een van de bovenstaande preparaten.

 

Wilt u uw hond zo optimaal mogelijk beschermen tegen parasieten, dan is het wijs daarover met uw dierenarts contact op te nemen. Ga nooit zelf middelen combineren. Niet alle combinaties zijn verstandig: Scaliborbanden mag u niet met Defendog combineren.

 

Een laatste opmerking over de Scalibor protectorband: deze werkt niet tegen vlooien. Omdat een goede vlooienbestrijding ook in het buitenland fijn is, is het aan te bevelen om de band te combineren met Frontline.

 

Maar als u dit doet, kunt u niet ook nog Stronghold of Advocate erbij toedienen. U moet dus een keuze maken!

 

De Scalibor protectorband moet twee weken voor vertrek al omgedaan worden.

 

Onderstaande afbeelding geven een indicatie over de gebieden waar hartwormmuggen, zandvliegen en teken voor komen